به نقل از مهتاب من از تنسیم – محمدمهدی سیدناصری/ مدرسدانشگاه، نویسنده و پژوهشگر حقوق بینالملل کودکان
فناوری اطلاعات بر حوزه کتابهای چاپی نیز تأثیر گذاشته و ظهور رسانههای ذخیره اطلاعات از قبیل لوحهای فشرده علتظهور کتابهای الکترونیکی در این حوزه شده است. مقید کردن کودکان و نوجوانان تنها به شکل سنتی کتاب در عصر حاضر که عرصه تاختو تاز انواع رسانههای دیداری- شنیداری و وجود پررنگ اینترنت و وب در بین این دسته از رسانهها است، منطقی به نظر نمیرسد؛ چون این رسانهها در کسب آگاهی، آموزش بهتر و تشکیل سرگرمی برای کودکان و نوجوانان نقش به سزایی دارد .
منفعت گیری از تکنولوژی در تشکیل نسخههای الکترونیک در کنار نسخههای چاپی کتاب، مزایا و معایبی دارد. به طور مثال پیشگیری از هدر رفتن کاغذ، صرفهجویی در هزینهها، سهولت دسترسی، افت قیمت کتابها، دسترسی به ویدئو و صوت برای منفعت گیریکنندگان، افزایش اندازه تصاویر و فونتها، جستوجوی تایپی کلمات کلیدی و… از نکات مثبت تشکیل نسخههای الکترونیک کتابها است.
اما در کنار اینها، وابستگی زیاد به اپلیکیشنها و ابزارهای دیجیتال زیان اور بوده و روی سلامتی افراد بهخصوص کودکان تأثیری سوء دارد. عوارضی مانندخستگی و صدمه چشمی، خستگی ذهنی و اختلالات خواب از جمله آنهاست و یقیناً عوارض نگاه کردن طویلزمان به صفحات نمایش در کودکان شدت و اهمیت بیشتری هم دارد. به طور کلی در هر حوزه تشکیل اعتدال با اهمیت ترین شرط پیروزی است.
به این علت نه ترک تکنولوژی امکان دارد و نه وابستگی به آن امری عقلانی است. در واقع منفعت گیری از تکنولوژی در خواندن کتاب میتواند تواناییای متفاوت در کتابخوانی برای کودکان تشکیل کند که اگر از ابزارهای تکنولوژیک استاندارد در آن منفعت گیری کرد، میتوان آثار مخرب آن را تا نزدیک به بسیاری افت داد.
به این ترتیب اراعه نسخههای دیجیتال و قابل دانلود کتابهای کودکان که قابل منفعت گیری روی تبلت یا گوشی همراه باشند با موضوعات مختلفی همانند داستان و رمان، کتابهای علمی، پشتیبانیآموزشی و … فرصتی متفاوت و متنوع برای کودکان تشکیل میکند تا به سهولت به انواع گوناگون کتابها دسترسی اشکار کنند. اگرچه اقبال از کتابهای کاغذی و نسخههای چاپی زیاد تر است اما با دقت به تشکیل تنوع برای کودکان میتواند، به طور کنترلشده، به گفتن راهی برای بسط و گسترش فرهنگ کتابخوانی در جامعهی امروز مورد منفعت گیری قرار گیرد.
انتهای مطلب/
منبع