به نقل از مهتاب من، قیمت دلار امروز روی رقم ۵۰ هزار و ۲۰۰ تومان اغاز به کار کرد. با این حال روال معامله های ارز بهطوری پیش رفت که تا آخر معامله های نقدی امروز، قیمت دلار به ۵۰ هزار و ۳۰۰ تومان افزایش یافت.
به نظر میرسد افزایشیهای بازار مجددا فعال شدهاند و تلاش میکنند تحرک تازهای به دلار آن هم در مسیر رشد بدهند؛ چرا که قیمت دلار در معامله های پشت خطی تا لحظه تنظیم این گزارش به ۵۰ هزار و ۴۵۰ تومان رسیده و روال صعودی دارد. اما آیا این به معنی رشد قیمت دلار در روزهای آینده است؟ آیا دلار گران خواهد شد؟
کارشناسان بازارهای مالی اعتقاد دارند که بانک مرکزی هم چنان تلاش میکند قیمت دلار را در سطح ۵۰ هزار تومان نگه دارد. به نظر میرسد این نهاد در تلاش است که قیمت دلار تحرک کاهشی یا افزایشی اختصاصیای را توانایی نکند تا از ورود اراعه و تقاضای غیرقابل کنترل به بازار دلار جلوگیری بشود. ضمن آنکه به نظر میرسد قیمت جاری دلار برای بانک مرکزی دلنشین است! با این حال اما در آن سوی ماجرا، فاکتور تورم و افتمنابع ارزی خودنمایی میکند که هر کدام به تنهایی میتواند اهرم قدرتمندی برای رشد دلار باشد.
آیا قیمت دلار تثبیت شده است؟
پیمان مولوی، اقتصاددان و تحلیلگر بازارهای مالی در او مباحثه با مهتاب من او گفت: دولت دارد با تشکیل محدودیت برای واردات، تقاضای دلار را کنترل میکند. بعد این که دلار در تراز ۵۰ هزار تومان باقی مانده تنها محدودیت اعمال شده توسط دولت برای واردات است؛ اما این نوشته تا کجا امکان دارد؟ تا وقتی که این محدودیت باقیست این تراز ۵۰ هزار تومانی نیز نگه داری میبشود اما آیا برای همیشه این اتفاق امکان پذیر؟ خیر.
این تحلیلگر بازارهای مالی او گفت: متاسفانه هنگامی ما از قیمت دلار و فنر آن یاد میکنیم تعداد بسیاری میگویند که این فنر نیست! اما من چند سوال نقل میکنم؛ این که چطور قیمت دلار از هزار تومان به سه هزار تومان رسید؟ چطور سه هزار تومان به ۴۵۰۰ تومان رسید و چطور از ۴۵۰۰ تومان در مهرماه ۱۸ هزار تومان رسید و سپس از آن به قیمت ۳۰ هزار تومان حرکت کرد؟
او گفت: اگر دقت کنیم اشکار میبشود که یک رشد اضطراب قیمت دلار توانایی میکند و سپس از آن داخل یک دوره ارامش میبشود که این را برخی به معنی تثبیت کردن قیمت دلار برداشت میکند! اگر سخنرانیهای روسای بانک مرکزی بازدید بشود همه این عزیزان از دوره تثبیت یاد میکنند اما سپس از آن قیمت دلار اغاز به رشد میکند. چرا؟ چون در اقتصاد ایران تورم وجود دارد؛ تا وقتی که تورم وجود دارد افت قیمت ریال و پول ملی ادامهدار خواهد می بود. چرا که چیزی تحت گفتن قیمت نقطهای دلار در اقتصاد ایران نمیبشود پیش بینی کرد. به این ترتیب یک عدد تحت گفتن متوسط قیمت دلار یا متوسط ۳۶۵ روزه قیمت دلار وجود دارد. به این صورت میتوان قیمتی متوسط برای دلار پیشبینی کرد.
پیش بینی قیمت دلار در سال ۱۴۰۳
این تحلیلگر بازارهای مالی در ادامه با مطرح این سوال که اکنون برای سال آینده چه اتفاقی برای دلار میافتد، گفت: اکنون ما تورم ۴۰ الی ۴۵ درصدی ایران و تورم امریکا را داریم. مابهالتفاوت این دو نرخ تورم، شاخص قیمت متوسط دلار در سال آینده میبشود. حال اگر دولتها از منبع های ارزی بالایی برخوردار باشند این قیمت دلار را تثبیت میکنند؛ اما اگر در سال ۱۴۰۳ ترامپ بار دیگر رئیس جمهوری آمریکا بشود این ریسک چطور توسط دولت ایران هج میبشود؟
مولوی گفت: آیا فردی ضمانت میکند فروش نفت ایران از این مقدار پایینتر نیاید؟ آیا فردی ضمانت میکند درآمدهای نفتی پایینتر نیاید و حتی شوکهای فرد دیگر از اقتصاد از قبیل شوک خروج اندوخته به ارمغان نیاید؟
او گفت: اینها عواملی است که سیاستگذار باید دقت کند. احتمالا سیاستگذاری نخواهد در رابطه با این قضیه سخن بگویید کند اما مردم عادی باید دقت کنند که دلار یک ابزار نگه داری اندوخته است. این چنین باید اذعان بشود که در طول سالهای تازه دلار چهارمین بازار پربازده سپس از بورس، طلا و مسکن بوده است.
مولوی فرمود: به همین خاطر است که همیشه پیشنهاد میبشود برای افرادی که به دلار احتیاج دارند به طور دورهای، پریودیک و ممتد خرید و میانگین موزون خود را نگه داری کنند. چون فردی که ۱۰ سال دلار خریداری میکند و فردی که ۵ سال دلار خریداری میکند از میانگین موزون قیمت دلار متغیری برخوردار می باشند. این چنین اگر شخصی در بهمن و دی ماه سال ۱۴۰۱ دلار خریداری کرده است، اکنون با یک میانگین بالا در بازار وجود دارد.
در این بین باید او گفت اگر فردی به طور ممتد دلار خریداری کرده در طی سالیان قبل توانسته آن بهینه ساختار اندوخته خود را حداقل برای خودش نگه داری کند. اما باید دقت بشود که سناریوی قیمت دلار برای سالهای ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴ منشعب از تورم است و جدا از تورم نمیبشود در رابطه قیمت دلار سخن بگویید کرد.
گزارشهای زیاد تر را در صفحه طلا و ارز بخوانید.
منبع