دولت بودجه ۱۴۰۳ را چطور تامین می‌کند؟

دولت بودجه 1403 را چگونه تامین می‌کند؟


پادکست پرونده








جدیدترین اخبار و مهم ترین رویدادهای ۲۴ ساعته در بخش های حوادث ، اجتماعی ، سیاسی ، اقتصاد و تکنولوژی ، ورزشی ، فرهنگ وهنر ایران و سایر مناطق جهان را در مهتاب من بخوانید.


در تازه ترین پادکست پرونده مهتاب من شنونده یک پرونده مفصل صوتی درمورد چگونگی فراهم درآمدهای بودجه توسط دولت هستید.


به نقل از مهتاب من، اخیرا کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۳توسط مجلس رد شد. انچه که رئیس مجلس یازدهم گفت با اهمیت ترین علت رد کلیات لایحه بودجه کسری بودجه قابل دقت آن می بود. عددی که بر پایه گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس ۲۵۰ هزار میلیارد تومان گفتن شده است اما کارشناسان این عدد را تا ۶۰۰ هزار میلیارد تومان نیز گفتن کردند. مشکلی که یقیناً مربوط به امروز و دیروز نبوده و نیست و اقتصاد ایران سال‌ها است با مشکل کسری بودجه دست به گریبان است. مشکلی که به نحوه فراهم بودجه توسط دولت برمی‌گردد. 

سلام من مریم میری هستم و در تازه ترین پادکست پرونده مهتاب من شنونده یک پرونده مفصل صوتی درمورد چگونگی فراهم درآمدهای بودجه توسط دولت هستید. در نخستین قسمت از پادکست این هفته، سوسن یحیی‌پور، دبیر سرویس اقتصاد کلان مهتاب من برای ما از دغدغه مهم دولت در فراهم بودجه و راه غلطی که دولت‌ها در اکثر اوقات به آن متوصل خواهد شد، می‌گوید.

منفعت گیری از درآمدهای نفتی در بودجه یکی از منابعی است که دولت‌های گوناگون در ایران روی آن حساب اختصاصی‌ای باز کرده و می‌کنند. درآمدهایی که یقیناً اصلاً پایدار نیستند و به متغیرهای مختلفی از جمله قیمت جهانی نفت و مقدار فروش آن بستگی دارد. متغییرهایی که گمان تحول آنها زیاد زیاد است، برای مثالً امکان پذیر دولت بودجه را با نفت ۵۰ دلار بسته باشد اما قیمت نفت به بشکه‌ای ۳۰ دلار برسد یا برای کشوری همانند ایران که برای تحریم ناچار است نفت خود را با تخفیف یا مخفیانه بفروشد مقدار فروش نفت تلورانس بسیاری داشته باشد و از این رو دولت نتواند درآمدهای پیش‌بینی شده نفتی را محقق کند. در این چنین شرایطی امکان پذیر بودجه از لحاظ درآمدی با مشکلاتی روبه رو بشود. مشکلاتی که امیر داداشی، دبیر سرویس صمت از آن می‌گوید.

طی سال‌های قبل دولت‌های گوناگون چندین دفعه و چندین دفعه از قطع وابستگی بودجه به نفت انها گفتند و از مالیات به گفتن جانشین درآمدهای نفتی در بودجه یاد کردند. انچه که اشکار است دولت سیزدهم نیز در لایحه بودجه ۱۴۰۳ تصمیم دارد تا با افزایش ۵۳ درصدی درآمدهای مالیاتی این مهم را به عملیاتی شدن نزدیک‌تر کند. اما سوال اینجاست که اصلاً اقتصاد ایران توان پرداخت این حجم از مالیات را دارد و این که آیا دولت می‌تواند از این طریق بودجه خود را فراهم کند؟ سوالاتی که مرضیه محمودی، سردبیر مهتاب من به آنها جواب می‌دهد/

خب اکنون که با چالش‌های دولت در عرصه فراهم مالی بودجه از طریق مالیات و نفت آشنا شدیم در قسمت آخر این پادکست قرار است به سراغ آخرین راه دولت پیش از استقراض از شبکه بانکی برویم و اون راه فروش اوراق قرضه است. راهی که زیاد تر دولت‌های جهان از جمله دولت ایران سالهاست به آن متوسل می باشند. روشی که یقیناً در ایران چندان موفق نبوده است اما چرا؟ سوالی که زنیب مختاری دبیر سرویس بازارها به آن جواب می‌دهد. 

آنچه شنیدید شماره ۲۴ام از سری پادکست‌های پرونده مهتاب من می بود که به همت تیم تحریریه این مجموعه به گوش شما رسید. از این که ما رو جستوجو و با نظرهاتون به هر چه بهتر شدن این پادکست پشتیبانی می‌کنید سپاس‌گزاریم. خوشحال میشیم رادیو مهتاب من رو به دوستان و آشنایان خودتون هم معارفه کنید. در آخر از شما همراهان گرامی دعوت می‌کنیم تا با نظر سوژه و نوشته ما رو در ادامه این راه پشتیبانی کنید. 

پادکست این هفته رو با آوازی از خسروی آواز ایران استاد شجریان به آخر می‌رسانیم

خدانگهدار

 







منبع