به نقل از مهتاب من، مریم حسینی اظهار داشت: برنج دومین غله پرمصرف در سبد غذایی مردم ایران است و سپس از گندم با اهمیت ترین تامین کننده کالری مردم میباشد؛ به این علت سهم برنج در امنیت غذایی سرزمین غیرقابل تکذیب است و باید همه تلاش مان بر این باشد که این محصول مهم که سهم بسیاری هم در امنیت غذایی سرزمین دارد در داخل سرزمین تشکیل شده و تا حد ممکن از واردات این محصول بی نیاز شویم.
او او گفت: مصرف سرانه بر پایه آن چه به طور رسمی اظهار شده نزدیک به ۳۴ کیلوگرم است که نسبت به مصرف سرانه متوسط دنیا که ۵۴ کیلوگرم است پایینتر میباشد، اما برای بهبود سلامت جامعه و بالا بردن ضریب امنیت غذایی این محصولات لارزم است مصرف سرانه برنج افت اشکار کند. مقدار مصرف سرانه مناسب بر پایه سند امنیت غذایی نزدیک به ۲۸ کیلوگرم است.
رئیس موسسه تحقیقات برنج سرزمین این چنین افزود: هم اکنون سطح خوداتکایی برنج سرزمین نزدیک به ۷۰ درصد است. یعنی ۷۰ درصد برنج مورد نیاز سرزمین را در داخل تشکیل میکنیم. تشکیل شلتوک بین ۳ و ۲ دهم تا ۳ و ۶ دهم میلیون تن است که معادل دو تا دو و نیم میلیون تن برنج سفید است.
حسینی او گفت: موسسه تحقیقات برنج سرزمین یک موسسه پژوهشی ملی است که اعضای هیئت علمی و محقق در تخصصهای گوناگون را دارد و با اهمیت ترین ماموریت اش این است که یافته هایش را به طور کاربردی در اختیار کشاورزان شالیکار قرار دهد، به نحوی که جهت افزایش کمیت و بهبود کیفیت تشکیل برنج ایرانی بشود. این یافتهها عمدتاٌ به دو دسته بهنژادی و بهزراعی تقسیم خواهد شد.
رئیس موسسه تحقیقات برنج سرزمین افزود: یافتههای به نژادی شامل اصلاح و معارفه رقم های تازه برنج است و هر رقم تازه دارای ویژگیهای بارز مشابه با نیاز کشاورزان است. یافته بهزراعی شامل اراعه دستورالعملهای کاربردی برای کنترل عوامل زیان رسان همانند علفهای هرز، آفات، بیماریها، دستورالعملهای فنی برای تغذیه گیاه شامل نوع کود، زمان و مقدار مصرف مناسب بر پایه خصوصیات خاک و نوع رقم، پایش مستمر مزارع، ترقی مکانیزاسیون وکاهش ضایعات در مرحله تبدیل شلتوک به برنج سفید است.
انتقال دانش به کشاورزان جهت افزایش تشکیل خواهد شد
او گفت:در واقع انتقال دانش به کشاورزان جهت افزایش تشکیل خواهد شد و یافتههای کاربردی در کنار آموزش و ترویج به کشاورزان پشتیبانی میکند تا محصول بیشتری برداشت کنند.
حسینی او گفت: از آنجایی که نیاز آبی گیاه برنج بالاست، برای افزایش ضریب خوداتکایی در برنج و رسیدن به تشکیل پایدار بایستی منفعتوری مصرف آب در برنج را افزایش داد، لذا کلیه یافتههای بهنژادی و بهزراعی بایستی بر پایه ترقی منفعتوری مصرف آب به کشاورزان شالیکار اراعه بشود. این یافتهها شامل: معارفه رقم های متحمل به خشکی، معارفه رقم های زودرس مشابه با تقویم زراعی هر منطقه برای مصرف کمتر آب، بکارگیری یافته پژوهشی آبیاری تناوبی در شالیزارهای شمال سرزمین، بکارگیری دستورالعمل بهزراعی در شرایط کم آبیاری و منفعت گیری از راه حلهای آبیاری نوین همانند آبیاری قطرهای در سیستم خشکه کاری برنج است.
وی این چنین درمورد معارفه رقم های تازه افزود: موسسه بر پایه اهداف برنامههای راهبردی و افزایش پایدار تشکیل برنج رقم های را در چند گروه اصلاح و معارفه میکند که شامل: رقم های گروه پر پتانسیل با کارکرد بالا، رقم های متحمل به تنشهای غیر زیستی همانند خشکی و شوری، رقم های زودرس و خوش کیفیت مشابه با تقویم زراعی، رقم های خالص سازی شده از تودههای محلی برنج، رقم های هوازی مناسب برای کشت مستقیم و رقم های متحمل به بیماریهای مهم برنج است.
رئیس موسسه تحقیقات برنج سرزمین افزود: اولین رقم متحمل به تنش خشکی برنج را در سال ۱۴۰۰ به نام رقم کیان را معارفه کردیم. رقم کیان رقمی است که ریشه قوی تری نسبت به دیگر رقم های برنج دارد متحمل به تنش خشکی است؛ به خصوص خشکی آخر فصل را زیاد خوب تحمل میکند بطوریکه میتوانیم سی تا سی و پنج روز انتهای فصل مزرعه را آبیاری نکنیم و آب کم تری مصرف میبشود.
او گفت: رقم کیان متحمل به ریزش هم بوده و کیفیت پخت و عطر و طعم مناسبی دارد. رقم فرد دیگر برای تحمل به تنش خشکی نیز به تازگی نامگذاری شده و به زودی به طور رسمی معارفه میبشود که هستی نام دارد و همانند رقم کیان متحمل به خشکی بوده و منفعت وری مصرف آب بالاتری نسبت به رقم های رایج برنج دارد. ارقامی همانند تیسا، هلال و طلوع زودرس بوده و دارای کارکرد بالایی می باشند و متحمل به ورس و خوابیدگی و متحمل به بیماری بلاست می باشند.
رئیس موسسه تحقیقات برنج سرزمین در ادامه گفت: ارقامی همانند رش و امید نیز پر پتانسیل با کارکرد بالا بوده و برای افزایش منفعت وری در تشکیل اصلاح و معارفه شده اند. رقم های گیلانه و گیلار و آنام نیز زیاد خوش کیفیت بوده و دارای عطر و طعم شبیه رقم های محلی است، این رقم های زودرس مشابه با تقویم زراعی شمال کشوربوده و پاکوتاه می باشند.
او گفت: رقم ستایش برای تحمل به سرما و مناطق کوهستانی که آب قابل دسترس برای کشت برنج دارند، معارفه شده است که در عین حال متحمل به بیماری بلاست نیز هست. رقم توکا نیز حاصل ترکیب تودههای محلی برنج ایرانی بوده و مشابه با ذائقه ایرانیان معارفه شده است.
رئیس موسسه تحقیقات برنج سرزمین در ادامه گفت:معارفه رقم های هوازی مناسب برای خشکه کاری و اصلاح و معارفه رقم های متحمل به شوری و بازدید سازگاری رقم های برنج چند ساله نیز از دیگر برنامههای بهنژادی برنج است. در کل برنامههای بهنژادی و معارفه رقم های برنج با مقصد افزایش پایدار تشکیل برنج ایرانی و بهبود کیفیت آن مشابه با سلیقه مصرف کننده ایرانی میباشد. ملزوم به ذکر است همه برنامههای بهنژادی و بهزراعی برنج بر پایه ترقی منفعتوری است.
حسینی او گفت: همانطور که اشاره کردم یافتههای بهزراعی همراه با معارفه رقم های بایستی در عرصه بکار گرفته بشود تا ناظر افزایش تشکیل برنج در واحد سطح باشیم.
وی او گفت:به گفتن مثال یافته پژوهشی آبیاری تناوبی طی سالهای تازه در عرصه شالیزاری سرزمین عملیاتی شده و جهت شده که زراعت برنج در شرایط کم آبی با نقصان کارکرد روبه رو نشود.
رئیس موسسه تحقیقات برنج سرزمین در ادامه گفت:بدین ترتیب که به جای آبیاری دائم به طور غرقابی بر پایه برنامه زمان بندی تنظیم شده به طور تناوب آب در اختیار کشاورزان قرارگرفت و علاوه بر تشکیل مناسب صرفه جویی قابل احتیاطای در مقدار آب مصرفی نیز اتفاق افتاد که جهت ترقی منفعت وری مصرف آب شد.
او گفت: برای مدیریت مناسب مزرعه در شرایط کم آبیاری متخصصین در رشتههای گوناگون عمل به انتشار کردن دستورالعمل فنی بهزراعی مدیریت مزرعه در شرایط کم آبیاری نموده و آن را در اختیار کشاورزان قرار دادند. به گفتن مثال مقدار و چگونگی کنترل شیمیایی علفهای هرز در آبیاری تناوبی با آبیاری غرقاب متفاوت بوده و نیاز به آموزش کشاورزان در این عرصه وجود داشت که اعضای هیئت علمی و محققین در تخصصهای گوناگون چگونگی مدیریت مزرعه در شرایط کم آبیاری را به طور دستورالعمل انتشار کرده و همه پیشنهادها را به طور عملی نیز در مزرعه آموزش دادند؛ به این علت اراعه بستههای بهنژادی و بهزراعی به کشاورزان جهت شد که مصرف آب صرفه جویی بشود.
او گفت: برای افت سختی کار و افت هزینههای تشکیل میتوان برنج را به طور سیستم خشکه کاری یعنی کشت بذر بر بستر خاک خشک تشکیل کرد. در صورتی که در این سیستم کشت ازآبیاری نوین همانند آبیاری قطرهای منفعت گیری بشود صرفه جویی در مصرف آب هم خواهیم داشت. یکی از برنامههای پژوهشی موسسه تحقیقات برنج سرزمین جلوگیری ازکاهش کارکرد در شرایط آبیاری قطرهای است که در شرایط تغذیه از طریق آب آبیاری به گمان زیاد بتوان کارکرد را نیز افزایش داد.
وی او گفت: موسسه در سالهای تازه دستورالعملهای فنی بهزراعی اختصاصی هر منطقه را نیز انتشار و در اختیار کشاورزان قرار داده است. به زودی رقم های هوازی مناسب خشکه کاری نیز معارفه و در اختیار کشاورزان قرار میگیرد. رقم های هوازی در شرایط غیر غرقاب و هوازی رشد و کارکرد مناسبی داشته و اختصاصی خشکه کاری است.
رئیس موسسه تحقیقات برنج سرزمین او گفت: اعضای هیئت علمی موسسه طی سالها تلاش و پژوهش موفق شدند رقم های هوازی مناسب این سیستم کشت را اصلاح کنند که در آینده معارفه خواهد شد. رقم های هوازی پتانسیل کارکرد بالاتری داشته و میتوانند تشکیل در واحد سطح را بالا ببرند.
حسینی افزود:دریافت ژرم پلاسم رقم های متحمل به شوری از دیگر سرزمینها و برنامههای بهنژادی با مقصد معارفه رقم های متحمل به شوری برای مناطقی از سرزمین که دارای خاکهای شور و لب شور می باشند نیز از برنامههای آتی موسسه میباشد که در دست عمل است.
وی درمورد کیفیت و مزیت رقم های تازه او گفت: رقم های جدیدی که به تازگی معارفه کردیم و قرار است که به طور رسمی اظهار بشود در سه گروه است گروه اول رقم های پرپتانسیلی است که کارکرد بالایی دارد و امیدواریم که بتواند کارکرد در واحد سطح را افزایش بدهد، گروه دوم ارقامی است که متحمل به تنشهای غیرزیستی به اختصاصی تنش خشکی است که برای مناطقی که با افتآب مواجهیم بویژه افتآب در آخر فصل حتی گروه سوم رقم های زیاد خوش کیفیت با ژنوم رقم های محلی است که جانشین رقم های خوش کیفیت جاری میبشود مقصد از معارفه همه رقم های این است که کارکرد را در واحد سطح افزایش بدهیم به اضافه این که تشکیل داخلی برنج ایرانی افزایش اشکار کند.
رئیس موسسه تحقیقات برنج کشوردرباره مقاومت و خصوصیات و زمان کشت این رقم های افزود: تازه ترین ارقامی که معارفه کردیم در گروه پرپتانسیلها با کارکرد بالا گروه رقم های متحمل به تنشهای خشکی و گروه رقم های خشک کیفیت است و از فصل زراعی تازه ۱۴۰۳ داخل عرصه خواهند شد و امیدواریم که ترکیب این رقم های با ارقامی که قبلا معارفه کردیم علتافزایش تشکیل برنج داخلی بشود.
حسینی او گفت: خوداتکایی مان در تشکیل برنج هم اکنون ۷۰ درصد است و ما ۷۰ درصد از نیاز سرزمین را خودمان تشکیل میکنیم و در تلاشیم که این را اضافه کنیم و از آن سهم ۳۰ درصدی که برنج داخل میکنیم هر ساله کمتر کنیم.
منبع :
تسنیم
منبع