به نقل از خبرنگار فرهنگی مهتاب من از تنسیم، «بر پایه یک داستان واقعی»؛ این نوشته در ابتدای فیلمها واجد یک ویژگی مهم یعنی جلب دقت دوچندان مخاطب است. آثار بسیاری توسط سینماگران ایرانی بر پایه یا با الهام از اتقاقات واقعی ساخته شده که زیاد از آنها مورد دقت قرار گرفتهاند. در تازه ترین مثال میتوان به محصول در دست ساخت سازمان اوج اشاره کرد: فیلم «قرارگاه سری» تاثییر دانش اقباشاوی که به طور مشترک با بنیاد سینمایی فارابی ساخته میبشود.
اوج علاوه بر این فیلم، سراغ چند اتفاق واقعی دیگر نیز رفته است. محصولات قبلی چه تأثیری در آشنایی مخاطب با وقایع مغفول و نیز چهرههای شاخص داشتند و آثار تازه دست روی چه موضوعاتی گذاشتهاند؟ فیلم سینمایی «قرارگاه سری» سراغ بخشی از زندگی یکی از فرماندهان شاخص دوران دفاع مقدس یعنی سردار علی هاشمی رفته است.
نام شهید هاشمی با اتفاقات مهمی گره خورده که یکی از آنها شناسایی و مطرحریزی عملیات خیبر در قرارگاه سری نصرت است. نام این قرارگاه به علت شناساسایی بیشتر از ۴۲۰ نقطه در ایران و عراق، زبانزد است و از جمله آدرسهای مهم برای اثبات فرماندهی دقیق شهید هاشمی محسوب میبشود. فیلم سینمایی «قرارگاه سری» به کارگردانی دانش اقباشاوی میتواند مخاطبان را با چهره این فرمانده شهید و نیز ماجرایی مهم آشنا سازد.
فیلم «پرویز خان»
دیگر سوژه واقعی که سازمان اوج دست روی آن گذاشته، روایت قسمتهایی از زندگی زنده یاد پرویز دهداری است. علی ثقفی برههای از زندگی مرد اخلاق فوتبال ایران را در قالب فیلم سینمایی «پرویز خان» برجسته کرده و نقش مهم را به سعید پورصمیمی سپرده است. نمایش این فیلم عرصه آشنایی زیاد تر مخاطب با گوشهای از زندگی حرفهای مرحوم دهداری و نیز برههای از تاریخ معاصر ورزش ایران را فراهم میکند.
فیلم «مجنون»
رشادت رزمآوران لشگر ۱۷ علی بن ابی طالب (ع) در جزیره مجنون و عملیات بزرگ خیبر سوژهای بکر است که دستمایه مهدی شامحمدی برای روایت آن در قالب فیلم سینمایی «مجنون» شده. این عملیات با فرماندهی شهیدان مهدی و مجید زینالدین به سرانجام رسید و فیلم به طور اشکار رشادت این دو را نیز قاب گرفته است.
فیلم «خدای جنگ»
حسین دارابی که با ساخت «مصلحت» و «هناس» کارگردانی جسور و علاقمند به سوژههای التهاب لقب گرفته، در سومین دورخیز سینمایی خود سراغ یک نوشته مهم دیگر رفته. فیلم تازه او «خدای جنگ» نام دارد و اطلاعات انتشار شده درمورد آن کلی است: «روایتی حساس از یک اتفاق واقعی و مهمِ معاصر» . پیشینه کارگردان نشانهای آشکار است که با فیلمی پر سر و صدا روبه رو خواهیم می بود. ضمن این که داستان واقعی آن امکانی است برای ورق خوردن یک قسمت حرف های نشده تاریخ. همینجا یادآور شویم که «مصلحت» نیز از محصولات اوج است که برای روایت زندگی یک شخصیت با نفوذ در ابتدای انقلاب و بازتاب موضوعی حساسیت برانگیز، سه سال در توقیف می بود.
فیلم «سرهنگ ثریا»
ماجرای گروهک منافقین چندین دفعه در فیلم و سریالها مورد اشاره قرار گرفته می بود. با این حال لیلی عاج با ساخت فیلم سینمایی «سرهنگ ثریا» وجهی دیگر از فعالیت این گروهک را محور درام قرار داد که دستان آن برخاسته از حقیقت است. این فیلم به پادگان اشرف نزدیک شد و استحاله آدمها را به عکس کشید. سپس از نمایش «سرهنگ ثریا» زیادها پی بردند که گروهک منافقین چطور فطرت انسانی را نشانه رفته. وانگهی، ماجرای وجود خانوادهها پشت کمپ اشرف در عراق، سوژهای خاص و قابل دقت است که فیلم ، مخاطبان را با آن آشنا کرد.
فیلم «غریب»
زندگی شهید محمد بروجردی سرشار از اتفاقات دراماتیک است که بخشی از آن توسط محمدحسین لطیفی در فیلم «غریب» بازنمایی شد. نمایش فیلم عرصه آشنایی مخاطب با وجوه متفاوت فرماندهی مسیح کردستان را فراهم کرد. از آن سو به فعالیت گروهکهای تجزیه طلب پرداخت و به شکل مصداقی نشان داد چه جنایتهایی در سال های ابتدایی انقلاب مرتکب شدهاند. «غریب» را میتوان یک فیلم زندگینامه ای و تبیینی دانست.
فیلم تنگه ابوقریب
تا پیش از ساخته شدن فیلم تنگه «ابوقریب» توسط بهرام توکلی، کمتر فردی از رشادتهای گردان عمار در روزهای پایانی جنگ تحمیلی خبر داشت. حتی رسانههای رسمی نام این تنگه را با رسم الخط نادرست مینوشتند و همین گویای مغفول ماندن یک اتفاق مهم در تاریخ دفاع مقدس است. کاری که فیلم «تنگه ابوقریب» انجام داد، از این جهت اهمیت دارد که دست به غبارروبی زد و اکنون ذهن مخاطب با شنیدن اسم این تنگه، به سمت جان فشانی رزمندههای ایرانی میرود.
فیلم ۲۳ نفر
مهدی جعفری با ساخت فیلم «۲۳ نفر» راوی زندگی نوجوانان ایرانی شد که در اسارت نیروهای بعث، کاری سترگ انجام دادند. این فیلم اقتباسی است از کتاب «آن بیست و سه نفر» نوشته احمد یوسف زاده. اتفاق مهم اما با ساخت فیلم رقم خورد و به معارفه و زیاد تر دیده شدن داستان این نوجوانان پشتیبانی کرد. روایت زندگی ملاصالح قاری، مترجم صدام که سال ها به جرم خیانت به ایران در زندان می بود هم اتفاق اختصاصی «۲۳ نفر» است. فیلم چهرهای دلنشین از ملاصالح قاری به عکس کشید و بار دیگر قوت و معجزه سینما یادآور شد.
انتهای مطلب/
منبع