اقتصاد ایران باید از توانایی اصلاحات چین و شوروی درس بگیرد

اقتصاد ایران باید از تجربه اصلاحات چین و شوروی درس بگیرد


به نقل از مهتاب من، نشست علمی – تخصصی  مرکز پژوهش­های گسترش و آینده نگری با گفتن “چالش‌ها، عملکردها و تجارب در مهار تورّم و رشد تشکیل” برگزار شد. در این نشست موسی شهبازی غیاثی؛ دبیر کمیسیون اقتصادی هیئت دولت به‌گفتن مدیر علمی نشست، و زهرا کریمی موغاری؛ عضو هیئت‌علمی گروه اقتصاد نظری دانشگاه مازندران به‌‌گفتن سخنرانان در این نشست به عیب نقطه‌نظرات خود پرداختند.

در ابتدای نشست، موسی شهبازی غیاثی؛ دبیر کمیسیون اقتصادی هیئت دولت، او گفت: داده‌ها و آمارها مشخص می کند که بنیه تولیدی و بنیه اندوخته‌گذاری ما دچار مشکل جدی شده است. اگر یک نگاه جدی به آمارها و متغیرهای اقتصادی داشته باشیم آن چیزی که به گفتن یک رکن اساسی می‌توان به آن اشاره کرد قضیه تشکیل است. ما در دهه ۱۳۹۰ به طور مدام افت انباشت اندوخته ثابت را در سرزمین داشته‌ایم هرچند که در دو سال تازه پیامدهای مثبتی مشاهده شده و شیب نمودار انباشت اندوخته اندکی بهبود یافته است؛ اما به نظر من تا این مدت این نوشته قضیه اول اقتصادی سرزمین است.

او همین طور گفت: قضیه تشکیل و اندوخته‌گذاری از مسائل زیاد جدی اقتصاد است که اگر به جستوجو حل مسائل در این دو حوزه باشیم به طور زنجیروار دیگر مشکلات اقتصادی نیز حل خواهد شد.

موسی شهبازی افزود: ما دو سطح در مقوله تشکیل داریم، یکی سطح راهبردی و بنیادی و دوم هم سطح عملیاتی و اجرایی قضیه تشکیل است. وی در همین عرصه افزود: سطح راهبردی، تصمیمات بین‌زمان و طویل مدت بنگاه‌ها را رقم می‌زند که آن را می‌توان به بنیان تشکیل تعبیر کرد؛ یعنی بنیان تشکیل مبتنی بر یک سری تصمیمات، رفتارها و انتخاب‌هایی است که از یک سطح راهبردی تأثیر می‌پذیرد و اساسی‌ترین قضیه در سطح راهبردی قضیه داشتن یک نقشه راهبردی است. اما سطح اجرایی به اجرای این تصمیمات و انتخاب‌ها باز می‌گردد که چطور این تصمیمات را به مرحله عملیاتی و اجرایی برسانیم.

دبیر کمیسیون اقتصادی هیئت دولت خاطرنشان کرد: ما هم چنان نتوانستیم به این سوال جواب دهیم که دولت و سیاست‌گذار باید در کدام زنجیره قیمت تولیدی و اندوخته‌گذاری سرزمین تمرکز کند و این را در نسبت با ارتباطات بین‌الملل خود تعریف کند؟

وی در ادامه افزود: یکی از ضعف‌های اسناد راهبردی ما این است که تنها به داخل سرزمین و ظرفیت‌های استانی دقت دارد؛ به این علت ما باید بتوانیم استراتژی راهبردی تشکیل را هم در نسبت با ظرفیت‌ها و امکانات داخلی خودمان و هم در نسبت با فضای محیط منطقه و بین‌الملل تعریف کنیم. چون هیچ کشوری بدون دقت به قضیه کریدورهای بین‌المللی نمی‌تواند یک نگاه طویل مدت به قضیه اندوخته‌گذاری خارجی داشته باشد.

وی در ادامه او گفت: در سطح عملیاتی نیز کارهای بسیاری انجام شده است که او گفت و گو مجوزها (مجوزهای کسب و کار) و مواردی همانند به این مورد در تکه عملیاتی جای می‌گیرد. اما سوال این است که آیا ما باید سیاست مجوزدهی را در همه حوزه‌ها تسهیل کنیم؟ و سوال مهم‌تر این که اگر ما بخواهیم در سطح راهبردی حرفی برای گفتن داشته باشیم می‌توانیم با تکثر بنگاه‌ها در صنایع به آن برسیم؟ یا این که باید اجازه دهیم این بنگاه‌ها شکل بگیرند و با ادغام چند بنگاه بتوانیم به اهداف خود در سطح راهبردی دست اشکار کنیم؟

شهبازی در ادامه او گفت: در رابطه قضیه تورم نظر بنده این است که قضیه تشکیل در بین‌زمان و طویل مدت برای ما هزینه تورمی تشکیل می‌کند. وقتی که بنیان تولیدی با چالش روبه رو می‌شود اساساً اقتصاد با چالش روبه رو شده است در نتیجه باید به سراغ واردات برویم که همین واردات علتایجاد تنگنا در منبع های ارزی خواهد شد؛ به این علت در قضیه تورم، تشکیل یکی از مسائل بین‌زمان و طویل مدت است.

جدیدترین اخبار و مهم ترین رویدادهای ۲۴ ساعته در بخش های حوادث ، اجتماعی ، سیاسی ، اقتصاد و تکنولوژی ، ورزشی ، فرهنگ وهنر ایران و سایر مناطق جهان را در مهتاب من بخوانید.

او گفت: در بین‌زمان و طویل مدت، رشد نقدینگی مازاد بر بنیان‌های تولیدی سرزمین به گفتن یک عامل اثرگذار در تورم است. به این معنی که بدون دقت به بنیان‌ها و ظرفیت‌های تولیدی امکان مهار تورم در بین‌زمان و طویل مدت وجود ندارد. اما این مسئله هم قابل‌دقت است که رشد نقدینگی برای ظرفیت‌های تولیدی سرزمین نیاز است؛ اما نوع رشد و مقدار رشد نقدینگی و تناسب آن با قضیه تشکیل مهم است.

در ادامه این نشست، زهرا کریمی موغاری؛ عضو هیئت‌ علمی گروه اقتصاد نظری دانشگاه مازندران، او گفت: اگر به کارکرد اقتصادی ایران در سال ۱۴۰۲ دقت کنیم، می‌بینیم که در این سال رشد اقتصادی مثبت شده است و آن چیزی که در سال ۱۴۰۲ ما ناظر آن هستیم ورود پول نفت در اقتصاد سرزمین است که علتایجاد حرکت مثبت شده است ولی به علت مسائل اقتصادی حاضر این حرکت زیاد ضعیف شده و نتوانسته با قوت بیشتری حرکت کند.

او همین طور گفت: دهه ۱۳۹۰ برای ما یک دهه از دست رفته است و ما به یک حرکت زیاد متفاوت نیازمند هستیم. اگر به آمار دقت کنیم، برای وجود تحریم­های بین‌المللی یک دهه را از دست دادیم و با اهمیت ترین ضربه ای که اقتصاد ایران در دهه ۱۳۹۰ از تحریم ها خورد افت شدید اندوخته‌گذاری در سرزمین است که از ۵۲۳۶ همت در سال ۱۳۹۰ به ۲۵۷۴ همت در سال ۱۳۹۹ افت یافته است.

وی در ادامه به گفتن ازمایش ها دیگر کشورها از اصلاحات اقتصادی پرداخت و او گفت: در انجام اصلاحات اقتصادی، سرزمین چین به گفتن یک توانایی موفق در اجرای اصلاحات اقتصادی و شوروی به گفتن یک توانایی ناموفق در اجرای اصلاحات اقتصادی است که سرزمین ما باید از ازمایش ها این دو سرزمین در انجام اصلاحات اقتصادی موفق درس بگیرد.





منبع :


تسنیم







منبع