به گزارش مهتاب من
به گزارش مهتاب من از تنسیم، حامد شکیبانیا تهیهکننده و کارگردان سینمای مستند، مجموعه مستند «ترنج» را به هشتمین جشنواره تلویزیونی مستند ارسال کرده و متقاضی وجود در این اتفاقات است.
او ضمن معارفه سوژه این مجموعه مستند او گفت: مجموعه مستند ۱۴ قسمتی «ترنج» درمورد فرهنگ و تاریخ خوراک در ایران است و تشکیل آن از سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۱ به طول انجامید. علت طویل شدن تشکیل، گستردگی جغرافیایی موضوعات و نیز دو سال درگیری با کرونا و تعطیل شدن کارها می بود. اما با پخش آن بازخورد خوبی از مخاطب گرفتیم و چون تا بحال این مجموعه در جشنواره شرکت داده نشده تصمیم گرفتیم که متقاضی وجود در جشنواره باشیم.
این کارگردان و مستندساز با اشاره به ظرفیتهای جشنواره تلویزیونی مستند او گفت: هر ساله تعداد بسیاری فیلم مستند در سرزمین ساخته میشود. تعداد بسیاری از این مستندها به خواست شبکههای گوناگون تلویزیون می باشند، اما تعداد بسیاری فیلم مستند هم با بودجه شخصی مستندسازان و یا به خواست جاهایی غیر از تلویزیون تشکیل میشود. با دقت به این که ظرفیت جشنوارهها، چه در تعداد مستندهایی که میپذیرند و چه در تعداد نمایشها و صندلیهایی که تعلق خواهند داد، زیاد محدود است، جشنواره تلویزیونی مستند سیما امکان بینظیری است؛ چرا که تعداد قابل توجهی فیلم و مجموعه مستند از شبکه مستند را روی آنتن میبرد و در معرض تماشای مخاطبین این شبکه قرار میدهد.
او گفت: مسئله فرد دیگر که این جشنواره را از دیگر جشنوارههای دیگر نزدیک میکند امکان قضاوت مجموعههای مستند است که عموما راهی به جشنوارهها و امکان قضاوت برای آنها وجود ندارد.
شکیبانیا با اشاره این که تلویزیون خانه مستند است، او گفت: علت این سخن این است که مخاطبان فیلم مستند در همه جای جهان، این آثار را در تلویزیونها میبینند و درصد زیاد اندکی از مخاطبین این آثار در جشنوارهها و اکرانهای عمومی فیلم مستند تماشا میکنند. جشنواره تلویزیونی مستند، رویدادی است که در کنار قضاوت آثار توسط هیاتهای قضاوت برگزیده شده، آثار برگزیده را از طریق شبکه مستند به نمایش در میآورد و مخاطبین نیز در قضاوت و انتخاب آثار برگزیده نقش دارند. این امکان بینظیری است.
وی اصرار کرد: اما این که تلویزیون خانه مستند است، باید ناظر به این باید باشد که مستندسازان حرفهای و سرشناس سرزمین باید در آن جایی داشته باشند و زیاد تر آثارشان را آنجا تشکیل کنند. امری که فاصله بسیاری تا تحقق آن داریم و مستندهای تلویزیون در تعداد بسیاری موارد سبک انگاشته میشود و با نگاهی غیر حرفهای و غیر دلنشین تشکیل خواهد شد و به جای این که پاسخگوی همه نیازهای مخاطب خود باشد زیاد تر پاسخگوی مناسبتها، نیازهای تبلیغاتی و گزارشهای مدیریتی است.
تهیهکننده مجموعه مستند «ترنج» وجود مستندسازان شهرستانی در جشنواره تلویزیونی را اتفاق مثبتی برسی کرد و او گفت: یکی از ویژگیهای مثبت جشنواره تلویزیونی مستند، دقت به توانایی های خارج از مرکز و دقت به آثار تشکیل شده در همه جای سرزمین است. این نوشته در دوره تازه مدیریتی سازمان و همسو با سیاستهای فرهنگی دولت سیزدهم رونق بیشتری نیز گرفت؛ بدون شک دقت به توانایی های دور از مرکز که صدایشان به اندازه هنرمندان شهرهای بزرگ و برخوردار بلند نیست، مهم است و از سویی دیگر، رقابت آنان با پیشکسوتان این عرصه رشد دهنده خواهد می بود. جشنواره تلویزیونی مستند یکی از زمانهایی است که برای رسیدن به این منظور میتوان از آن منفعت برد.
او وجود مستند در تلویزیون را کمرنگ دانست و او گفت: متاسفانه به جز در شبکه مستند که به هر حال ظرفیت محدودی برای تشکیل و پخش دارد، در دیگر شبکهها نگاه تخصصی و توانایی حرفهای در مطرح و برنامهها یا گروههای برنامهسازی به مستند وجود ندارد و مستندسازی را اگرچه موضوعی مهم و تعیین کننده میدانند اما در عمل امری ساده و دم دستی با بودجههای ناکافی و در باکسهای پخش نه چندان دلنشین در نظر میگیرند. تعداد بسیاری از مدیران گروههایی که متولی مستندسازی در سیما می باشند افراد ناشناسی برای جامعه مستندساز می باشند و سیاستهای مستندسازی سازمان برای مستندسازان روشن نیست تا در آن شراکت کنند.
انتهای مطلب/
دسته بندی مطالب
اخبار کسب وکارها