به گزارش مهتاب من
کارشناس اقتصادی:
یک نماینده اسبق مجلس شورای اسلامی بر لزوم حرکت به سمت ارز تک نرخی اصرار کرد و اظهار داشت: رفتارهای دولت های قبل در دامن زدن به شکاف نرخ ارز زیاد تر علتسرکوب صادرات بوده تا واردات.
ابراهیم نکو، نماینده اسبق مجلس و کارشناس اقتصادی با گفتن این که رونق اقتصادی با چندگانگی نرخ ارز محقق نخواهد شد، اظهار کرد: در واقع رفتارهای دولتهای قبل در دامن زدن به شکاف نرخ ارز زیاد تر علتسرکوب صادرات بوده تا واردات، بعد رویه قبلی یعنی همان چندنرخی بودن ارز، رویه مناسبی نیست.
این نماینده اسبق مجلس اصرار کرد: به این علت دولت در شرایط جاری با شناور کردن نرخ ارز برای یک زمان مختصر تا رسیدن به ارامش بازار برای تک نرخی کردن، می تواند رونق را به بازار اقتصاد برگرداند. این چنین با تعلق زمانهای مناسب برای صادرات و حمایتاز صادرکنندگان در عین حال کاستن از پیچ و خمهای صادرات می تواند صادرات را تحکیم کند.
نکو تصریح کرد: بازار نرخ ارز چند سالی است نظرات کارشناسان گوناگون را به خود مشغول کرده است، که آیا چند نرخی بودن ارز به سود اقتصاد ایران است یا تک نرخی و در این بین موافقان و مخالفانی دارد. طبق معمول چند نرخی بودن قیمت برخی از اقلام مورد نیاز مردم همیشه آزار دهنده بوده کما این که چندگانه بودن نرخ ارز خواسته یا ناخواسته جهت فساد و رانت خواهد شد که این یک امر طبیعی است و در هر جامعه ای به خصوص در رابطه با ارز هنگامی با چندنرخی بودن روبه رو بودیم ناظر اتفاقات ناگواری خواهیم می بود.
این کارشناس اقتصادی در عین حال اصرار کرد: یقیناً تک نرخی شدن باید در شرایط مناسبی اجرایی شود و در تصمیم به تک نرخی شدن باید مواظب همه اقشار و اقلام باشیم؛ به این علت تک نرخی می تواند شناور باشد تا از این صدمهها در امان باشیم.
او گفت: شناور بودن نرخ ارز برای یک زمان الزامی است تا بازار به اعتدال برسد و شرایط برای تک نرخی شدن فراهم شده و اقتصاد از ارامش بیشتری برخوردار شود. به خصوص در حوزه نرخ ارز به طور آزاد ما ناظر یک ارامش بلند زمان خواهیم می بود و این می تواند عرصه را برای اجرای برنامه تک نرخی کردن مناسب باشد و عرصه را فراهم کند.
این استاد دانشگاه در ادامه با اشاره به رونق صادرات و جلوگیری از واردات بی رویه در سایه تثبیت نرخ ارز و شناور کردن آن در شرایط جاری جامعه، خاطرنشان کرد: اگر ما بخواهیم با این چندگانگی در نرخ ارز و با همان برنامه قبلی پیش برویم و صادرات را تحکیم کنیم، مسلما این چنین اتفاقی رخ نخواهد داد. اما اگر فکر کنیم این چنین امری از روی ناچاری در حال رخ دادن است کاملا غلط است.
بلکه او گفت و گو رانت وعدم نظارت کافی و سودجویی برخی افراد با عناوین خاص، بواسطه نزدیکی به نهادهای اقتصادی است که خود این گروه ها زیاد تر به واردات دامن می زنند. چرا که سود آنها در واردات کالاهاست.
وی در آخر با اصرار بر لزوم شناسایی بازارهای مقصد، افزود: ما یک خلا داریم و آن این است که هم چنان نتوانستیم بازارهای مقصد را به درستی شناسایی کرده و امکان صادرات به آنجا را تسهیل کنیم. به نظر من راهی که ما برای کاستن واردات و افزایش صادرات در چند نرخی کردن ارز پییمودیم، بیراهه می بود و اگر اصلاح شود صادرات به مرور تحکیم خواهد شد و افراد به سمت راه های درآمد ساده و بی دردسر با داخل کردن کالاهای مصرفی نخواهند رفت.
منبع :
شادا
دسته بندی مطالب
اخبار کسب وکارها