ERP مخفف عبارت Enterprise Resource Planning است و به نرم افزار و سیستم های مورد استفاده برای برنامه ریزی و مدیریت تمام زنجیره تامین اصلی سازمان، تولید، خدمات، مالی و فرآیندهای دیگر اشاره دارد. نرمافزار برنامهریزی منابع سازمانی را میتوان برای خودکارسازی و سادهسازی فعالیتها در سراسر یک کسبوکار یا سازمان، مانند حسابداری و تدارکات، مدیریت پروژه، مدیریت ارتباط با مشتری، مدیریت ریسک، انطباق، و عملیات زنجیره تامین استفاده کرد.
یک برنامه ERP منفرد می تواند نرم افزار را به عنوان یک سرویس (SaaS) ارائه دهد، در حالی که مجموعه کاملی از برنامه های کاربردی ERP می تواند یک سیستم ERP را برای ارتباطات کارآمد و یکپارچه سازی فرآیندهای تجاری تشکیل دهد تا جریان داده بین برنامه ها را فعال کند، اغلب از طریق در محل / در محل. یا یک پایگاه داده عمومی در فضای ابری.
ERP تمام جنبه های یک کسب و کار را به هم متصل می کند. استفاده از سیستم نرم افزاری ERP عملکرد بهتر و مدیریت پروژه را امکان پذیر می کند و به برنامه ریزی، بودجه، پیش بینی و گزارش دقیق وضعیت مالی و فرآیندهای سازمان کمک می کند.
تا پایان با ما همراه باشید.
یک سیستم ERP چگونه کار می کند؟
هدف اصلی یک سیستم ERP بهبود کارایی سازمانی یک سازمان با مدیریت و بهبود روشی است که در آن از منابع سازمانی استفاده می شود. بهبود و/یا کاهش تعداد منابع لازم بدون به خطر انداختن کیفیت و عملکرد، کلید افزایش موثر رشد و سودآوری کسب و کار است.
سیستم های ERP معمولاً تمام جنبه های عملیات تجاری را پوشش می دهند و معمولاً موارد زیر را ارائه می دهند:
- سیستم یکپارچه
- پایگاه داده عمومی
- عملیات زمان واقعی
- همه برنامه ها / مؤلفه ها پشتیبانی می شوند
- رابط کاربری مشترک در بین برنامه ها/کامپوننت ها
- استقرار در محل، میزبانی ابری یا SaaS
نرم افزار ERP توانایی جمع آوری و مقایسه معیارها در بخش ها و ارائه چندین گزارش مختلف بر اساس نقش یا ترجیحات خاص کاربر را دارد. با دادههای جمعآوریشده، میتوانید دادهها را سریعتر بیابید و گزارش دهید، دید جامعی از استفاده از منابع به دست آورید و تصویر کاملی از عملکرد کسبوکار خود به دست آورید.
ERP گزارش و اتوماسیون را با کاهش نیاز به نگهداری پایگاه داده ها و صفحات گسترده جداگانه که برای تولید گزارش ها نیاز به ادغام دستی دارند، همگام می کند. این جمعآوری دادهها و قابلیتهای گزارشدهی ترکیبی، بینشهای ارزشمندی را در مورد مکانهایی که هزینهها باید کاهش یابد و فرآیندها سادهسازی شود، ارائه میدهد و به تصمیمات تجاری در زمان واقعی اطلاع میدهد.
انواع سیستم های ERP و گزینه های استقرار نرم افزار ERP
نرم افزار برنامه ریزی منابع سازمانی یک “برنامه سازمانی” در نظر گرفته می شود که به نرم افزار طراحی شده برای رفع نیازهای نرم افزاری سازمان و بهبود عملکرد تجاری اشاره دارد. بسیاری از سیستم های ERP مختلف وجود دارد که دامنه آنها تا حد زیادی به اندازه، عملکرد و نیازهای سازمان بستگی دارد. نوع سیستم ERP به طور کلی به گزینههای استقرار، از جمله ERP ابری، ERP درون محل و ERP ترکیبی (برخی سیستمهای مستقر در فضای ابری، برخی در محل) اشاره دارد.
هر سیستم راه حل ERP به طور معمول برای پشتیبانی از جنبه های مختلف کسب و کار، برآورده کردن نیازهای تجاری سازمان و روش های مختلف استقرار طراحی شده است.
ERP شرکت های بزرگ در مقابل ERP شرکت های کوچک
در گذشته، “ERP سازمانی بزرگ” برای شرکتهای بزرگی بود که معمولاً راهحلهای ERP را در محل/در محل مستقر میکردند و منابع قابل توجهی برای IT و پشتیبانی دیگر برای تجزیه و تحلیل، سفارشیسازی، ارتقاء و استقرار راهحلهای نرمافزاری خود داشتند.
اصطلاحات “ERP کسب و کار کوچک” یا “ERP کسب و کار کوچک و متوسط” به طور کلی به سیستم های نرم افزاری ERP با برنامه های مدیریت تجاری اشاره دارد که اغلب برای رفع نیازهای خاص مشاغل کوچک و متوسط ایجاد می شوند.
امروزه، این نامگذاریها کمتر مورد استفاده قرار میگیرند، زیرا عامل مهم اندازه کسبوکار نیست، بلکه تعیین میکند که آیا یک سیستم ERP میتواند به طور موثر نیازهای فعلی و آینده کسبوکار را بدون توجه به اندازه سازمان برآورده کند یا خیر. بسیار مهم است که سیستم ERP که یک سازمان در نظر گرفته و انتخاب میکند بتواند سفارشیسازی پرهزینه را حذف کند، با سرعت سریع تغییر در کسبوکار سازگار شود، با فناوریهای آینده کنار بیاید و نیازهای شناسایی شده دیگر را برآورده کند.
انواع سیستم های ERP: ابری، داخلی، هیبریدی
سه نوع اصلی از سیستمهای ERP وجود دارد که گزینههای حالت استقرار متفاوتی دارند. رایج ترین انواع سیستم های ERP عبارتند از ERP ابری، ERP داخلی و ERP ترکیبی.
نرم افزار ERP داخلی در محل پیاده سازی می شود، در فضای اداری واقعی در سازمان نگهداری می شود و بر روی رایانه ها و سرورهای خود کسب و کار میزبانی می شود و امکان کنترل، پشتیبانی و مالکیت کامل کل سیستم را پس از اجرا فراهم می کند.
نرم افزار ERP مبتنی بر ابر یک راه حل مبتنی بر وب است که به عنوان نرم افزار به عنوان سرویس (SaaS) شناخته می شود که امکان دسترسی و ذخیره داده ها را بر روی هر دستگاهی با اتصال به اینترنت، معمولاً با خرید اشتراک، فراهم می کند. پشتیبانی مداوم، به روز رسانی، آموزش و سفارشی سازی انعطاف پذیر ارائه شده توسط ارائه دهنده نرم افزار.
نرم افزار ERP “هیبرید” به پیاده سازی ترکیبی راه حل های سیستم ERP مبتنی بر ابر و راه حل های سیستم ERP داخلی اشاره دارد. ترکیب خدمات میزبانی و استقرار بسته به ارائه دهنده متفاوت است. این الگوها میتوانند به کاربران ERP انعطافپذیری را برای حرکت بین مدلهای تحویل یا ترکیب مزایایی که در پیادهسازیهای موجود موجود نیستند، ارائه دهند.
فروشندگان مختلف ERP از گزینه های مختلف مدل استقرار پشتیبانی می کنند. ترکیبی از گزینه ها، که اغلب به نام استقرار “هیبریدی” نامیده می شود، می تواند ترکیبی از خدمات میزبانی و استقرار را ارائه دهد. این مدلها میتوانند به کاربران ERP انعطافپذیری را برای جابجایی بین مدلهای تحویل یا ادغام مزایایی که با پیادهسازیهای موجود موجود نیستند، ارائه دهند.
ERP در چه صنایعی قابل استفاده است؟
نرم افزار ERP را می توان در هر صنعتی مورد استفاده قرار داد تا به کسب و کارها کمک کند تا کارآمدتر شوند. ابزار ارتباطی مؤثری برای مدیریت اطلاعات بین بخشهای داخلی و خارجی، کمک به فعالیتهای روزمره برای مدیریت پروژهها، پیگیری انطباق با دستورالعملها، و رسیدگی به پیچیدگیهای امور روزمره که از عملیات تجاری ناشی میشوند، فراهم میکند.
از آنجایی که ERP در تولید سرچشمه می گیرد، بسیاری از سیستم های قدرتمند ERP ویژه صنعت برای رفع نیازهای صنایع مختلف وجود دارد. سیستم های نرم افزاری ERP بسیار متنوع هستند و بخش کلیدی بسیاری از صنایع هستند، از جمله اما نه محدود به:
تولید
ماشین آلات و قطعات صنعتی
ساخت و ساز و بازسازی منزل
الکترونیک و فناوری
ماشین
هوافضا و دفاع
بهداشت، داروسازی و علوم زیستی
کشاورزی، کشت و زرع و کشاورزی
غذا و نوشیدنی
بهداشت و درمان و خدمات
پوشاک، کالاهای مصرفی و خرده فروشی
با گذشت زمان، سیستمهای ERP تکامل یافتهاند تا شامل پشتیبانی از برنامههای کاربردی دیگر و همچنین “ماژولهای ERP” شوند که میتوانند از عملکردهای تجاری روزمره پشتیبانی کنند به:
حسابداری مالی
حسابداری مدیریت
منابع انسانی
ساخت
پردازش سفارش
مدیریت زنجیره تامین
مدیریت پروژه
مدیریت ارتباط با مشتری (CRM)
خدمات داده
تاریخچه مختصری از ERP
اصطلاح “ERP” برای اولین بار توسط گروه گارتنر در دهه ۱۹۹۰ استفاده شد، با این حال، نرم افزارها و سیستم های برنامه ریزی منابع سازمانی بیش از ۱۰۰ سال است که در تولید مورد استفاده قرار می گیرند و با تغییر و رشد نیازهای صنعت به تکامل خود ادامه می دهند.
تاریخچه ERP/کرونولوژی رویدادهای مهم:
1913: مهندسی به نام فورت ویتمن هریس مدل کمیت سفارش اقتصادی (EOQ) را توسعه داد، یک سیستم تولید بر پایه کاغذ برای برنامه ریزی تولید.
1964: سازنده ابزار بلک اند دکر اولین راه حل برنامه ریزی نیازمندی مواد (MRP) را که EOQ را با یک کامپیوتر مرکزی ترکیب می کند، اتخاذ کرد.
دهه ۱۹۷۰ تا ۱۹۸۰: فناوری رایانه توسعه می یابد و نرم افزار می تواند فعالیت های تجاری خارج از تولید، از جمله امور مالی، داده های منابع انسانی و مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) را مدیریت کند.
۱۹۸۳: MRP II توسعه یافت که قابلیتهای “مژولار” را فراهم میکند و اجزای اصلی تولید را برای ادغام وظایف تولید در یک سیستم داده مشترک مشترک ادغام میکند.
دهه ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۰: گروه گارتنر اصطلاح “ERP” را ابداع کرد تا آن را از سیستم های MRP صرف متمایز کند. سیستمهای ERP به گونهای گسترش یافتهاند که هوش تجاری را در بر میگیرد و در عین حال کارکردهای دیگری مانند اتوماسیون فروش (SFA)، اتوماسیون بازاریابی و تجارت الکترونیک را نیز انجام میدهد.
۲۰۰۰-۲۰۰۵: هنگامی که تولیدکنندگان نرم افزار ERP محصولات “Internet Enabled” را ایجاد کردند، راه حل های نرم افزاری ERP مبتنی بر ابر به عنوان جایگزینی برای مدل سنتی مشتری-سرور در محل ظاهر شدند.
امروزه: نرم افزار به عنوان سرویس (SaaS) و همه چیز به عنوان سرویس (XaaS) مدل های تحویل ERP جدیدی را ارائه می دهند. دسترسی از راه دور مبتنی بر وب راهحلهای ERP ابری، راهحلهای تلفن همراه، امنیت و ادغام با صنایع در حال تغییر و فناوریهای هوشمند از جمله اینترنت اشیا (IoT)، اینترنت همه چیز (IoE) و حتی رسانههای اجتماعی را فراهم میکند و از این طریق به هر صنعتی خدمات ارائه میدهد.
چه زمانی کسب و کار شما به ERP نیاز دارد؟
توسعه کسب و کار معمولاً بر اهداف همسو با رشد کوتاه مدت و بلندمدت کسب و کار و تجزیه و تحلیل چالش های تجاری بالقوه متمرکز است. تجزیه و تحلیل منظم سیستم ها و فرآیندها می تواند به تعیین زمانی که یک کسب و کار نیاز به یکپارچه سازی یک سیستم ERP دارد کمک کند.
هنگامی که سیستم ها و فرآیندهای تجاری موجود دارای مشکلات زیر هستند، راه حل های ERP باید در نظر گرفته شود:
دیگر نمی تواند اجرا شود یا ناکارآمد است (محدودیت / تنگنا)
دیگر قادر به حمایت از رشد کسب و کار نیست
فقدان الزامات امنیتی فعلی برای کاهش خطر
شناسایی فرآیندهای شکسته برای رشد و یافتن زمینه هایی برای بهبود مهم است. در اینجا نمونههایی از فرصتهایی برای جستجو وجود دارد که ممکن است نشاندهنده آن باشد که فرآیندی دیگر از رشد کسبوکار پشتیبانی نمیکند:
استفاده/اتکای گسترده به پایگاههای اطلاعاتی/صفحهگسترده/برنامههای جداگانهای که برای مدیریت دادهها به فرآیندهای دستی نیاز دارند و اغلب همگام نیستند.
اطلاعات و تجزیه و تحلیل غیرقابل دسترس و/یا قدیمی هستند.
فرآیندهای روزانه دشوار یا زمان بر هستند، مانند حسابداری مبتنی بر کاغذ، گزارشگری مالی و غیره.
فروش و تجربه مشتری به دلیل داده های نادرست یا ناقص آسیب می بیند که منجر به کاهش شهرت برای قابلیت اطمینان و خدمات می شود.
فرآیندهای فناوری اطلاعات ناکارآمد / باطنی / پیچیده هستند. سیستم فعلی مقیاس پذیری ضعیفی دارد، راه حل قدیمی سیستم خراب است.
زمان فناوری اطلاعات صرف تعمیر/وصله سیستمهای قدیمی میشود تا با رشد همگام شوند.
از فناوری های جدید پیشرفته مانند اینترنت اشیا و هوش مصنوعی پشتیبانی نمی کند.
هنگامی که فرآیندهای شکسته شناسایی شدند، کسب و کارها می توانند گام های بعدی را برای غلبه بر این چالش های تجاری و حمایت از رشد کسب و کار بردارند.
نرم افزار های erp ایرانی
همکاران سیستم
سیاق
نیلرام
شماران سیستم
ستکا ERP
تیمیار
آرین سیستم
تسهیل گستر