«طهورا»؛ نگاهی متفاوت به زنان در دوره امامت امام رضا(ع)_مهتاب من

امام رضا (ع) , زنان , کتاب , داستان , نشر معارف ,


به گزارش مهتاب من

به گزارش خبرنگار فرهنگی مهتاب من از تنسیم، «طهورا»، تازه ترین کتاب رضا کاشانی اسدی از سوی نشر معارف انتشار شد و قرار است برای نخستین‌بار در سی و ششمین دوره نمایشگاه کتاب تهران اراعه شود.

پرداختن به شخصیت‌های تاریخی در دل ادبیات داستانی چندسالی است که روال رو به رشد داشته و نویسندگان مختلفی داخل این حوزه شده‌اند. با این حال، به نظر می‌رسد سهم زنان از این آثار کم و محدود به چند شخصیت معروف است. از جمله دلایل این کار، سکوت تاریخ در روبه رو زنانی است که با وجود همه محدودیت‌ها، بر محیط خود اثرگذار بودند و توانستند سهم قابل توجهی در معارفه معارف اسلامی داشته باشند.

از این منظر، کتاب «طهورا» فرصتی است برای آشنایی با یکی از همین بانوان در دوره حیات مبارک امام رضا(ع). طهورا، دختر نابغه نیشابور، در دل تاریخ ایران به گفتن نمادی از شجاعت و علم درخشیده است. طهورا فرزند خواجه اباصلت هروی، یکی از بزرگ‌ترین عالمان آن زمان می بود و از سنین کودکی با علم و حکمت آشنا شد. نقش پدر در شکل‌گیری این چنین شخصیتی را نباید نادیده گرفت: عبدالسلام بن صالح مشهور به خواجه اباصلت هِرَوی(نزدیک به ۱۶۰-۲۳۶ هجری قمری) از اصحاب امام رضا(ع) و خادم آن حضرت است که از امام(ع) روایاتی نقل کرده است.

او از راویان بسیاری همچون فُضیل بن عیاض و مالک بن انس روایت شنیده و مدتی در بغداد به نقل حدیث مشغول بوده است. وی در رد افکار فرقه‌های گمراه کننده همانند مرجئه و قدریه تلاش بسیاری کرد. اباصلت نزد اکثر رجال شناسان شیعه و برخی از اهل سنت مورد وثوق است و افراد بسیاری همانند ابن ابی الدنیا و احمد بن یحیی بلاذری مولف انساب الاشراف از او روایت نقل کرده‌اند. اباصلت، از راویان حدیث سلسلهالذهب و این چنین راوی چگونگی شهادت آن حضرت به دست مأمون عباسی است.

طهورا زیر سایه این چنین پدری رشد کرد و از موهبت وجود امام رضا(ع) منفعت برد. او در آخرین سال‌های قرن دوم هجری، با ذهنی خلاق و قلبی پرشور، به جستجوی حقیقت و عدل پرداخت. در یکی از محافل جشن مأمون، او با صدای بلند به گفتن افکار خود پرداخت و از حقوق زنان و الزام دقت به علم سخن او گفت. این عمل جسورانه طهورا نه تنها جهت حیرت حاضران شد، بلکه سؤالاتی را در ذهن آن‌ها تشکیل کرد: آیا واقعاً می‌توان در دنیای مردسالار آن زمان، صدای زنان را شنید؟

طهورا با شجاعت خود نشان داد که زنان نیز می‌توانند نقش مؤثری در جامعه ایفا کنند. او تصمیم می‌گیرد همسری پسر وزیر مأمون را بپذیرد تا به منبع های قوت نزدیک‌تر شود و اهداف بلندی را جستوجو کند. این انتخاب فرصتی مغتنم برای او می بود تا از این پیوند برای ترویج علم و دانش منفعت‌برداری کند. طهورا با مطالعه کتاب‌های تاریخ و حدیث، تلاش دارد جوانان را با حقایق دوران خود آشنا کند. او با کوششهای بی‌وقفه‌اش مشخص می کند که چطور می‌توان در برابر مانع ها ایستاد و به جستوجو تحقق آرمان‌ها رفت.

طهورا به علت همراهی پدر با علی ابن موسی الرضا(ع) و موقعیت همسرش، از چرایی دعوت امام(ع) از سوی مأمون آگاه است و علت مخالفت امام را می‌داند. در نهایت اوست که غوغای زنان نوغان را در زمان شهادت امام(ع) مدیریت می‌کند. مطابق روایت تاریخ؛ هنگامی که امام رضا(ع) با حیله مأمون، مسموم شد، در آن دوران خفقان که فردی جرات عزاداری نداشت، زنان نوغان نخستین افرادی بودند که با  شجاعت همه گرد پیکر آن امام بزرگوار جمع شدند و برای آن حضرت به سوگواری پرداختند. داستان طهورا نه تنها روایت تاریخی است، بلکه درس بزرگی برای همه ماست که هر فردی می‌تواند برای تحقق آرمان‌های خود تلاش کند.

در معارفه این تاثییر آمده است: قهرمان رمان «طهورا» به‌ آمال‌ بلندش‌ با مددالهی‌ دست‌ می‌یابد و شکوه‌ نهضت‌ زنان‌ نوغان‌‌ را رقم‌‌ می‌زند. طهورا از آسمان‌ به‌ زمین‌ نیامده‌ او همسان‌ است‌ با دیگر دختران‌ عصر خود و آیندگان، برای‌ او هم‌ زندگی‌ و عشق‌ جایگاهی‌ دارد به‌ مراتب‌ رفیع‌تر از دیگران، صد یقیناً‌ هم‌ به‌ علت‌ وجود در خانواده‌ اهل‌ علم‌ و تحقیق‌ و هم‌ وارستگی‌ شخصی‌ دارای‌ هوش‌ و توانایی وافر و جسارت‌ و شجاعت‌‌ و مزید بر آن‌ طبع‌روان‌ و هنرمند از او یک‌ شخصیت‌ نزدیک می‌سازد‌، او هیچگاه‌ مانع ها‌ را بازدارنده‌ حرکت‌ نمی‌داند بلکه‌ با تمهیدی‌‌ از مشکلات‌ تشکیل زمان‌ می‌کند، لذا نور امید هیچگاه‌ در وجودش‌ رو به‌ سردی‌ و خاموشی‌ نمی‌رود.

طهورا به‌ مرور در طول‌ داستان‌ اولا ابعاد وجودی‌ خود را در می‌یابد و در مرحله‌ سپس مقصد و راه‌ بر او آشکار می‌گردد. او در پی‌ آن‌ است‌ که‌ اندوخته‌ خود را در والاترین‌ و پربهره‌ترین‌ مسیر صرف‌ کند و در نهایت‌ با مقاومت‌ وایستایی‌ و در سایه‌ عنایت‌ و هدایت‌ خداوندی‌ به‌ اهداف‌ بلندش‌ دست‌ می‌یابد.

جدیدترین اخبار و مهم ترین رویدادهای ۲۴ ساعته در بخش های حوادث ، اجتماعی ، سیاسی ، اقتصاد و تکنولوژی ، ورزشی ، فرهنگ وهنر ایران و سایر مناطق جهان را در مهتاب من بخوانید.

نشر معارف کتاب حاضر را به شمارگان هزار نسخه در ۳۴۰ صفحه به قیمت ۲۵۰ هزار تومان انتشار کرده و در کتابفروشی‌های معتبر سراسر سرزمین در  دست نوجوانان و علاقه‌مندان به آثار تاریخی و دینی قرار داده است. قرار است مراسم رونمایی از این تاثییر نیز امروزف ۱۱ اردیبهشت‌ماه، با وجود رحیم مخدومی، رضا رهسپار، رضا کاشانی اسدی(نویسنده) و مرتضی اخوی در فرروشگاه کتاب خوب معارف واقع در قم، خیابان شهدا، کوی ۳۲ برگزار شود. وجود در این برنامه که ساعت ۱۶ برگزار می‌شود، برای علاقه‌مندان آزاد است.

انتهای مطلب/

دسته بندی مطالب
اخبار کسب وکارها

خبرهای ورزشی

خبرهای اقتصادی

اخبار فرهنگی

اخبار تکنولوژی

اخبار پزشکی