به نقل از مهتاب من، در حالی که یک دوره با ارامش در بازار ارز از ابتدای امسال تا ابتدای زمستان را توانایی میکردیم، اتفاقات سیاسی و بین المللی بار دیگر زمان را برای سودجویان بازار ارز فراهم کرد تا با دمیدن بر انتظارات تورمی، ماهی خود را بگیرند، سودبری با نوسان گیری به قیمت زیان مردم و ناامنی اقتصادی!
این دوره ارامش در ۹ ماه سال ۱۴۰۲ در حالی است که پیش از این در سال ۱۴۰۱ ناظر بودیم که اغتشاشات به نام مهسا امینی چطور یک شوک بزرگ به اقتصاد سرزمین داخل کرد.
سپس از اغتشاشات مهسا امینی در پاییز ۱۴۰۱ دلار افزایش بیشتر از ۲ برابری را توانایی کرد و از ۲۶ هزار و ۳۰۰ تومان به نزدیک ۵۴ هزار تومان در انتهای سال رسید اما با ناکام ماندن جنگ ترکیبی علیه ایران در سال ۱۴۰۲ ناظر بودیم که بازده اندوختهگذاری در بازار ارز چیزی تقریبا به صفر می بود و علیرغم تلاش برای عبور از کانال ۵۰ هزار تومان، حتی در برهههایی در همان کانال ۴۹ هزار تومان باقی ماند.
اغاز زورآزمایی دلالان برای افزایش قیمت دلار همزمان با تنشهای سیاسی
اما با اغاز عملیات طوفان الاقصی علیه صهیونیستها و التهاب شدن فضای بین الملل ناظر برخی نوسانات در قیمت دلار بودیم که مطابق تواناییهای قبلی زیاد طبیعی می بود.
طبیعی بودن این نوسانات را میتوان در برگشت قیمت دلار به قبل از قیمت طوفان الاقصی دید. ۱۳ مهرماه قیمت دلار ۴۹۹۰۰ می بود اما در ۱۶ مهرماه و همزمان با طوفان الاقصی به ۵۲۲۰۰ رسید و بعد از آن مجدد در ۱۹ مهرماه به ۵۰۸۰۰ تومان رسید.
در حالی که سپس از این رویدادها بازار ارز خود را با تلاطمات جهانی تطبیق داده می بود، حادثه تروریستی کرمان در دیماه رقم خورد و سپس از آن ناظر زنجیرهای از تغیرات سیاسی در منطقه بودیم همانند دعوا موشکی به مقرر تروریستها و وابستگان صهیونیست در اربیل عراق و سپس از آن تنشهای مرزی با پاکستان.
همه این اتفاقات فرصتی را برای دلالان تلگرامی بازار ارز فراهم کرد تا در تنور تورم انتظاری جامعه بدمند.
اما در همان برهه هم ناظر بودیم که سپس از صعود اندک، قیمت دلار در بازار آزاد به قیمت قبلی خود برگشت. ۱۲ دیماه قیمت دلار در بازار آزاد ۵۰۵۰۰ تومان می بود و ۱۲ دیماه همزمان با حادثه تروریستی کرمان به ۵۱۴۰۰ رسید که مجدد به ۵۰۹۰۰ برگشت.
حتی سپس از دعوا انگلیس و آمریکا به یمن قیمت دلار مجدد به ۵۲۳۵۰ رسید اما مجددا به ۵۱۹۰۰۰ برگشت.
این رفت و برگشتهای دلار همراه با تلاش برخی کانالهای تلگرامی و رسانههای زرد می بود که برای افزایش قیمت دلار سیگنال میدادند.
این تلاش در حالی می بود که رئیسکل بانک مرکزی از افزایش ذخایر ارزی سرزمین و بانک مرکزی خبر میداد و وعده داده می بود که ارامش در بازار ارز ادامه دارد.
روز کاهشی قیمت دلار
در ساعتهایی از امروز دلار آزاد توسط دلالان روبه رو صرافیها ۵۵ هزار تومان خرید وفروش شد، در حالی که روز قبل این قیمت بیشتر از ۵۶ هزار تومان هم رسیده می بود اما در کل در جریان معامله های امروز نرخ دلار در بازار کاهشی می بود.
تعداد بسیاری از کارشناسان قیمتسازی روزهای تازه در بازار ارز، فضاسازی و عملیات روانی دلالان و سودجویان برای فریب مردم و افزایش تقاضا در بازار میدانند که می تواند تبدیل افزایش ریسک ورود به این بازار بشود و با دقت به گمان افت دلار و برگشت آن به همان کانال ۵۰ هزار تومان، مردم عادی را متضرر کند.
پیش از این برخی فعالان اقتصادی در او مباحثه با ایسنا، از گمان برگشت قیمت دلار خبر دادهاند.
امیر شهریار، عضو اتاق بازرگانی ایران و فعال اقتصادی در این عرصه با اشاره به این که بانک مرکزی میتواند بدون ارزپاشی و با روش تازه از منبع های خود بازار با برای مدیریت آن منفعت گیری کند، حرف های می بود: «بانک مرکزی تا بحال با همین شیوه توانسته بازار ارز را بر خلاف سنوات قبل که جهش های قیمتی بسیاری را ناظر بودیم، کنترل کند. بیتردید در صورت افت درگیریها و اسبق قبلی قیمت دلار مجدد به همان کانال قبلی باز خواهد گشت و دور از انتظار به نظر می رسد حالت ارز تا آخر سال با جهش یا افزایش خاصی روبرو بشود».
شهریاری با اشاره به تاثییر مثبت دیپلماسی ارزی بانک مرکزی حرف های است: با وجود تحریمهای ظالمانه آمریکا و غرب علیه ایران ناظر هستیم که بانک مرکزی روال دیپلماسی بین المللی برای آزادسازی منبع های ارزی بلوکه شده و مبادلات تجاری را در دستور کار دارد که مطمئنا با به ثمر نشستن تدریجی این عمل های، انضباط ارزی بیشتری در سرزمین حکمفرما خواهد شد.
دلایل طبیعی افزایش قیمت که آخر می یابد
از نظر دیگر دلایلی همچون تقاضای فصلی به واسطه سفرهای آخر سال یا همزمانی با سال نو چینی یا برخی تغیرات در روابط تجاری با عراق به طور طبیعی بر نرخ ارز تاثییر دارد.
به حرف های کارشناسان اقتصادی رشد تقاضای درهم در سال نو چینی عامل مهم در افزایش طبیعی نرخ دلار است، از همین جهت هست که امروز انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی از توافق پتروشیمیها با بانکمرکزی برای تنظیم بازار ارز و ورود درهم به سبد ارز صادراتی پتروشیمیها خبر داده اند، موضوعی که میتواند ابزارهایی بیشتری به بانک مرکزی برای کنترل بازار بدهد.
لزوم ساماندهی بازارهای غیررسمی
هر چند که امروزه با راهاندازی سامانههای برخطی چون نیما و سنا و تشکیل بازار متشکل ارزی بازار رسمی دلار کاملا شفاف و قابل کنترل است اما دلالانی که وقتی در چهارراه استانبول جولان میدادند این روزها در کانال های تلگرامی برای افزایش قیمت جو میدهند.
از آنجایی که نرخ دلار بر پایه اتفاقات واقعی اقتصادی و صادرات و واردات انجام می بشود و نرخ گذاری که در کانالهای کاغذی و تلگرامی و قمار انجام میبشود، بی ارتباطی به تجارت سرزمین است، مردم بایستی فهمید فعالیت دلالانه به اسم دلار فردایی باشند.
دلار فردایی اسم رمزی است که جریان ترسو نقدینگی را تحریک به خرید کند و با افزایش تقاضا به طور خودکار قیمت هم افزایش اشکار میکند.
منبع :
باشگاه خبرنگاران جوان
منبع